Sviatočné recepty podľa Márie Schimmer (klinika Paleomedicína)
Mäsovo – tekvicové muffiny so sušeným ovocím
Ingrediencie pre jednu osobu
40 g mletého, uvareného a rozmixovaného karé
50 g pečenej tekvice
2 vajcia
1 lyžička tuku
1 ČL medu
sušené ovocie podľa chuti (slivky, višne apod.)
Vložte rozmixovanú mäsovú zmes, tekvicu, vajcia, tuk a med do kuchynského robota. Túto hmotu poriadne premiešame a vylejeme do vymastenej alebo silikónom vystlanej formy na muffiny. Potom do každého vložte sušené ovocie (4-5 ks podľa chuti). Pečieme 20-25 minút pri 180 stupňoch. Ak vrch trochu nezhnedne, vráťte ich späť na niekoľko minút.
Plnená roláda z panenky
180g panenky
2 vajcia
30 g pečeňovej paštéty (može byť aj s kostnou dreňou)
50 g údenej slaniny
3 polievkové lyžice tuku (masti)
soľ, korenie, petržlen
Narežte panenku v dvoch smeroch tak, aby sa mäso iba otvorilo a neprerezalo. Potom vyklepeme, osolíme a okoreníme. Slaninu opražíme a zalejeme rozšlahaným vajíčkom ochuteným petržlenovou vňaťou a spravíme omeletu. Keď vychladne uložíme omeletu na mäso a poukladáme naň ešte kúsky paštéty. Zrolujeme mäso ako roládu a nakrájame na 1,5 cm kúsky. Takto nakrájané roládky napichneme na paličku (2ks na 1 palicu) a opečieme na tuku na panvici 4 minúty z oboch strán. Vložíme do vymastenej formy, prikryjeme alobalom a pečieme 35 minút pri 200 stupňoch.
Dezert z mozočka
1 vajce
1 polievková lyžica tuku
1 ČL medu
1 mozoček
2 polievkové lyžice vody
Vložte lyžicu medu do misky a skaramelizujte ju v mikrovlnnej rúre, cca pri 560W max. 1 minútu. Potom všetky ostatné ingrediencie poriadne rozmixujte a zalejte skaramelizovaným medom. Dáme do mikrovlnky asi na 3 minúty. Jedzte teplé s medom alebo s bobulovým ovocím.
Pizza
Základ na pizzu je podobný ako pri pkd chlebíku.
100g uvareného karé alebo mletého mäsa ale najlepšie kombinácia oboch 50/50.
Z uvareného masa treba vytlačit prebytočnu vodu, rozmixovať, osoliť, pridať 1 lyžicu masti, 3 vajíčka zasa všetko rozmixovať pridáme trochu oregána alebo bazalky.
Cesto vylejeme na plech na ktorý si dáme papier na pečenie, a pečieme v predhriatej rúre 8 min na 180 stupňoch.
Po 8 min vyberieme, poukladáme na pizzu suroviny podľa chuti teda šunku, salámy, slaninu, párky atď. (najlepšie v bio kvalite) a dáme piecť ešte 10min.
Vianočné medovníky a pusinky
Medovníky
Ingrediencie na 15-20ks
2 bielka
2 žĺtka
Lyžica medu
Pernikové korenie podľa chuti
Štipka sóda bikarbóny
Postup: Oddelíme žĺtka od bielok a zvlášť veľmi dôkladne vyšľaháme. Potom pridáme ostatné ingrediencie a opatrne premiešame. Pomocou lýžice vytvarujeme „medovníky“a poukladame na plech vystlaným papierom na.pečenie. dáme piecť pri 160 C na 30min.
Pusinky
Ten istý postup ako pri medovníkoch bez perníkoveho korenia a medu.
Servírujeme s medom a čučoriedkami (nie je povinnosťou)